Heerhugowaard

Je wil je rijbewijs ophalen bij de gemeente Heerhugowaard?

De aanvraag rijbewijs kan betrekking hebben op een eerste rijbewijs, een vernieuwing rijbewijs. Om de 10 jaar moet u uw rijbewijs vervangen. Het vervangen van een vermist rijbewijs of een uitbreiding van een categorie (bij het behalen van een aanvullende rijbevoegdheid).
Als u uw bromfietscertificaat niet heeft omgewisseld voor 1 oktober 2009 voor een bromfietsrijbewijs. Doet u voor het verkrijgen van een bromfietsrijbewijs een examen afleggen. Meer informatie vindt u op www.cbr.nl.

Gemeentehuis Heerhugowaard

Een rijbewijs kunt u alleen in persoon aanvragen bij de balie van Burgerzaken. Ook het ophalen na een week moet u persoonlijk doen. Indien u al in het bezit bent van een rijbewijs moet u deze meenemen bij de aanvraag en inleveren bij het ophalen. Na 5 werkdagen kunt u uw rijbewijs ophalen.

De openingstijden zijn maandag t/m donderdag van 10.00 uur tot 17.00 uur en vrijdag van 10.00 tot 20.00 uur. U kunt direct online (zie hier onder) een afspraak maken of via telefoonnummer 14 072.
Benodigdheden voor de aanvraag van een nieuw rijbewijs
Het eerder afgegeven rijbewijs.
Eén goed gelijkende pasfoto in kleur die voldoet aan de Fotomatrix Model.
Een legitimatiebewijs (dit mag het oude rijbewijs zijn).
Bij verlies van uw rijbewijs kunt u bij de balie van Burgerzaken een verklaring van vermissing invullen en hoeft u niet naar de politie.

Aanvullende documenten zijn nodig voor onderstaande aanvragen

Voor houders van een rijbewijs met categorie C of D, voor houders ouder dan 75 jaar en voor houders met een medische indicatie, moet er vooraf een Verklaring van geschiktheid afgegeven zijn door het CBR. Vanwege de extra tijd is het verstandig hier tijdig in te voorzien.
Als u tussen de 65 en 70 jaar oud bent, krijgt u een rijbewijs dat geldig is tot uw 75e verjaardag. Bijvoorbeeld: U komt uw rijbewijs verlengen als u 67 bent. U krijgt dan een rijbewijs dat geldig is voor 8 jaar. Bij de eerstvolgende verlenging bent u 75 jaar en moet u gekeurd worden.
Als u op het moment van aanvragen tussen de 70 en 75 jaar bent, krijgt u een rijbewijs geldig voor 5 jaar. Bijvoorbeeld: U bent bij het verlengen van uw rijbewijs 72 jaar. U krijgt dan een rijbewijs voor 5 jaar; u hoeft dan pas gekeurd te worden bij de eerstvolgende verlenging, dus als u 77 bent.

Spoedprocedure

De mogelijkheid bestaat om via een spoedprocedure de afhandeling van uw rijbewijsaanvraag te versnellen. Hiervoor moet u dezelfde documenten meenemen als bij een gewone procedure. De aanvraag moet vóór 12.00 uur zijn ingediend. Het rijbewijs is dan de volgende werkdag gereed.

Omwisselen buitenlands rijbewijs

Voor het omwisselen van uw buitenlandse rijbewijs kunt u terecht bij de balie van het gemeentehuis van Heerhugowaard als u voldoet aan de eisen zoals gesteld bij de rijksdienst voor wegverkeer.

Kosten aanvraag rijbewijs

  • Aanvraag/vernieuwen rijbewijs: € 41,00
  • Spoedaanvraag rijbewijs: € 75,10
  • Spoedaanvraag gratis rijbewijs: € 34,10
  • Omwisseling buitenlands rijbewijs: € 41,00

U betaalt deze kosten bij de aanvraag, niet bij het afhalen. U kunt in het gemeentehuis contant of met pin betalen.

Geldigheidsduur

Een rijbewijs wordt voor maximaal 10 jaar afgegeven.

Rijschool For You Dé autorijschool voor rijlessen in Heerhugowaard
Rijbewijs ophalen bij de gemeente
 

 

WhatsApp chat