Rijles vanaf 16 en een half jaar

Rijles vanaf 16,5

Rijles vanaf 16 en een half jaar.

Een ander woord voor Rijles vanaf 16,5 is 2toDrive  Met 2todrive mag je vanaf 16 jaar al theorie-examen doen bij het CBR. Als je slaagt, blijft dat resultaat 1,5 jaar geldig. Rijles vanaf 16,5 jaar, wordt al vrij vaak gedaan. Vanaf  16,5 mag je dus al rijlessen volgen en ook deelnemen aan een tussentijdse toets. En vanaf 17 jaar mag je praktijkexamen doen.

Deelnemers aan 2toDrive leggen dezelfde examens af als andere kandidaten. Ook de examenvoorwaarden zijn gelijk. Zo moet je geslaagd zijn voor je theorie-examen om een tussentijdse toets of praktijkexamen te kunnen doen.
Een tussentijdse toets is een rijtest die verloopt als een echt examen. Je kunt alvast wennen aan de examensituatie. Je krijgt tips mee van je examinator. En je kunt ook nog eens vrijstelling voor de bijzondere verrichtingen verdienen voor je ‘echte’ examen.

De kern van ‘2toDrive’ is dat jongeren na het volgen van een professionele rijopleiding en het afleggen van de benodigde examens worden begeleid bij het opdoen van hun eerste rijervaring. Iedereen die minimaal tien jaar in het bezit is van een geldig rijbewijs B, mag coachen.

Begeleider/Coaches

Coaches mogen in het verleden niet strafrechtelijk zijn veroordeeld voor een verkeersovertreding. En niet eerder naar een educatieve maatregel van het CBR zijn gestuurd door Justitie. Ook mag de coach niet onder invloed van alcohol of drugs zijn tijdens het rijden.

Positieve ervaringen in het buitenland laten zien dat ‘2todrive’werkt, zo meldt het ministerie. Proeven in Duitsland tonen aan dat jongeren 30 procent minder ongevallen en 20 procent minder overtredingen zouden veroorzaken.

Wil jij deelnemen aan 2toDrive?
Vraag dan een begeleiderspas aan!

Begeleiders pas aanvragen

Begeleid rijden

Volgens de SWOV kan begeleid rijden in Nederland zestien jonge verkeersdoden per jaar voorkomen.

2toDrive’ is in eerste instantie ingevoerd als een proef met een looptijd van maximaal 6 jaar. Jongeren kunnen in deze periode vanaf de leeftijd van 16,5 jaar het theorie-examen voor rijbewijs B afleggen en praktijkles volgen.

Het praktijkexamen voor het rijbewijs B kan vanaf de 17e verjaardag worden afgelegd. De jongeren worden tot hun 18e verjaardag gecoacht in de auto, inderdaad minder ongevallen en overtredingen veroorzaken.

Aanmelden als coach

Om mee te doen aan 2toDrive heeft een jongere een begeleiderspas nodig. Op deze pas staan alle gegevens van de jongere en de coaches (minimaal 1 en maximaal 5). De coaches melden zich eerst aan. Het aanmelden als coach is kosteloos.

Voor het inloggen gebruikt de coach zijn eigen DigiD. Na het inloggen vult de coach het BSN nummer van de jongere in. De RDW controleert vervolgens alle gegevens en of de coach aan alle voorwaarden voldoet. De coach krijgt via de e-mail bericht wanneer zijn aanvraag is goedgekeurd.

Let op! Pas wanneer alle coaches zich aangemeld hebben kan de jonge bestuurder de begeleiderspas aanvragen. Is de begeleiderpas al aangevraagd en wil je later alsnog extra coaches toevoegen, dan moet er helaas een nieuwe pas worden aangemaakt. Dit kost je dan opnieuw € 35,-.

Voorwaarden

Een 2toDrive coach moet voldoen aan de volgende voorwaarden:

De 2toDrive coach moet minimaal vijf jaar in het bezit zijn van een Nederlands personenautorijbewijs;
De 2toDrive coach moet minimaal 27 jaar oud zijn;
De 2toDrive coach staat ingeschreven in de Nederlandse Basisregistratie Personen (BRP);
De 2toDrive coach mag vier jaren voorafgaand aan de aanvraag van de begeleiderspas geen strafrechtelijke veroordelingen voor verkeersovertredingen hebben gehad;
De 2toDrive coach mag vier jaren voorafgaand aan de aanvraag van de begeleiderspas geen alcoholcursussen of gedragscursussen hebben gehad;
De 2toDrive coach mag vier jaren voorafgaand aan de aanvraag van de begeleiderspas geen ongeldigverklaring hebben gehad, op grond van een onderzoek naar de rijvaardigheid of rijgeschiktheid;
De 2toDrive coach mag niet onder invloed zijn van alcohol, drugs of medicijnen tijdens het begeleiden;
De 2toDrive coach moet een geldig rijbewijs kunnen tonen.
Voor vragen over het aanmelden als coach of de begeleiderspas, kan men contact opnemen met de RDW via begeleiderspas@rdw.nl of 0900-0739. Nog geen DigiD? Klik dan hier.

(Bron 2todrive)

plaatjezestieneneenhalf

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *